Agapornis

AGAPORNIS

GESLACHTSONDERSCHEID

Beide geslachten zijn identiek gekleurd. De vrouwtjes zijn vaak wat groter dan de mannetjes, al gaat dit niet altijd op. Een geoefend liefhebber kan het verschil voelen aan de afstand tussen de bekkenbeentjes: deze staan bij de vrouwtjes verder uit elkaar dan bij de mannetjes.

SOCIALE EIGENSCHAPPEN

U kunt deze vogels als paartje maar ook in een klein groepje houden. Hoewel er wel eens onenigheid is in de groep, heeft dit in een ruime voliere doorgaans weinig om het lijf. Ook in een huiskamerkooi kunt u probleemloos twee dieren houden. Schaf ze echteter wel tegelijkertijd aan, aangezien een eenling vaak moeite heeft om een ‘indringer’ te accepteren, met alle catastrofale gevolgen van dien.

GESCHIKTE BEHUIZING

U kunt deze kleurrijke en interessante agapornidden zowel in een ruime kooi als in een kamer- of buitenvoliere houden. Het gebruikte materiaal moet beslist stevig genoeg zijn, aangezien de dieren in een mum van tijd door slap gaas heen kunnen knagen! Het maakt voor de vogels niet veel uit of de kooi of voliere lang en hoog genoeg is. In verband met hun sterke snavels heeft het weinig zin de voliere te beplanten.

AGAPORNIS geschikt als huisdier?

De AGAPORNIS is zeker geschikt als huisdier. Wanneer de vogels van jongs af aan ‘opgevoed’ wordt als huisdier zijn deze vogels zeer tam te maken. Het is niet de makkelijkste vogel om tam te maken, hiervoor is bijvoorbeeld de grasparkiet beter geschikt! Wanneer je meerde vogels als huisdier wil houden is het bij deze soort lastiger om ze tam te houden. Hou hier dus rekening mee!