chinese-dwergkwartel

chinese dwergkwartel

GESLACHTSONDERSCHEID

Het verschil tussen beide geslachten is bij de originele kleur van deze vogel in één oogopslag duidelijk te zien. Het mannetje heeft heel duidelijk een zwart-witte keeltekening. Het vrouwtje heeft ook minder kleur dan het mannetje.

SOCIALE EIGENSCHAPPEN

De Chinese dwergkwartel gaat in een voliere zijn eigen gang en laat de andere vogels met rust. Omdat de mannetjes erg vitaal zijn is het beter om niet één maar meerdere vrouwtjes te huizen. Met name in een beperkte ruimte jaagt het mannetje van de kwartels namelijk vaak achter het vrouwtje aan. Omdat de mannetjes wel territoriaal zijn ingesteld tijdens de kweek en ruimte rondom het nest en de jongen verdedigen, is het beter om naast deze vogels geen andere grondvogels of kwartels te houden. Er zijn nogal wat mannetjes die agressief gedrag vertonen ten opzichte van hun vrouwtje of jongen. Dit gedrag is ook vaak gevolg van teveel grondvogels op een te klein oppervlakte.

GESCHIKTE BEHUIZING

Chinese dwergkwartels voelen zich vrijwel overal thuis. Zolang ze voldoende te scharrelen hebben, zijn ze uitermate geschikt als bodembewoners in een voliere waarin prachtvinken gehouden worden. Ze stellen ook weinig eisen, maar enige beplanting of schuilplaatsen zijn wel wenselijk.