Geelkuif kakatoe

geelkuifkakatoe

GESLACHTSONDERSCHEID

Het verschil tussen beide geslachten van de geelkuifkakatoe is zichtbaar aan de oogkleur. Bij de mannetjes is deze zwart, bij de vrouwtjes roodbruin.

SOCIALE EIGENSCHAPPEN

Grote geelkuifkaketoes zijn uiterst sociaal ingestelde vogels. Houdt u een exemplaar als huisdier of bent u dit van plan, houd er dan rekening mee dat deze vogels evenveel, zo niet meer, aandacht vragen als een hond. Een kaketoe die te weinig aandacht krijgt en te weinig bezigheden heeft, zal na korte tijd verschillende gedragsafwijkingen vertonen, waaronder erg hard en doorlopend schreeuwen, veren plukken en slopen. Er moet daarom ook goed worden nagedacht voordat er een vogel van deze soort wordt aangeschaft. Wanneer u de vogels al koppel of in een kleine groep in een grote buitenvoliere houd, hebben ze aanspraak aan elkaar.

GESCHIKTE BEHUIZING

Van alle papegaaiachtigen zijn kaketoes de ondernemendste slopers. Hun snavels zijn ontzettend sterk. Gedreven door nieuwsgierigheid proberen ze altijd uit of het slot van de kooi of voliere kapot kan en of ze via het dak of door het gaas de buitenwereld kunnen verkennen. Een verblijf voor een kaketoe moet daarom vooral erg stevig zijn. Een klimboom en diverse speeltjes zijn essentieel om de vogels bezigheid te bieden. Houdt u een vogel binnenshuis, dan moet de kooi beslist groot genoeg zijn, zodat de vogels zijn vleugels, staart of kuif niet kan beschadigen