Grijze roodstaart papagaai

GRIJZE ROODSTAARTPAPEGAAI

GESLACHTSONDERSCHEID

Het verschil tussen beide geslachten is uiterlijk niet waarneembaar. Een endoscopisch onderzoek, uitgevoerd door een gespecialiseerde dierenarts, kan zekerheid geven over het geslacht.

SOCIALE EIGENSCHAPPEN

Grijze roodstaartpapegaaien zijn sociale vogels ten opzichte van elkaar, maar ten opzichte van kleinere en minder weerbare vogels kunnen ze zich behoorlijk misdragen. Ze horen dan ook niet thuis in een gemengde voliere, maar worden bij voorkeur als koppel gehouden. 

Wordt een vogels (deels) met de hand grootgebracht en/of op jonge leeftijd gewend aan menselijk gezelschap, dan kan hij erg tam worden. Typerend voor de grijze roodstaart is zijn sterke voorkeur voor één gezinslid in het bijzonder, waar al zijn affectie naar uitgaat. Deze ‘uitverkorene’ hoeft niet direct de verzorger te zijn. De vogel kan ook afkeer ontwikkelen van een of meer gezinsleden. Het zijn absoluut geen allemansvrienden.

GESCHIKTE BEHUIZING

U kunt een grijze roodstaart in een ruime buitenvoliere houden met een vorstvrij nachthok. Het heeft weinig zin een voliere voor papegaaien als deze aan te kleden met groen, omdat dit door de vogels binnen de kortst mogelijke tijd kapot wordt geknaagd. Ook een ruime papegaaienkooi met horizontale spijlen behoort tot de huisvestingsmogelijkheden, mits de vogel iedere dag de kans krijgt om de poten en vleugels buiten zijn kooi te strekken.

GESCHIKT ALS HUISDIER?

De GRIJZE ROODSTAART is één van de meest geschikte vogels om als ‘levensgezel’ te houden. Het is wel van belang om hier zo jong mogelijk mee te beginnen! Let wel op dat deze vogel veel aandacht nodig heeft omdat bij verveling de eigen veren worden geplukt. De huisvesting van deze vogel dient ook voldoende kwaliteit te hebben en speeltjes mogen daarbij ook zeker niet ontbreken!

Grijze roodstaart papagaai