Groenvleugelara

groenvleugelara/blauwgele ara

GESLACHTSONDERSCHEID

Het is erg moeilijk om beide geslachten van elkaar te onderscheiden. Een geoefend oog ziet soms het verschil aan de snavel; die van het mannetje is langer en wat smaller. Ook zijn er wel koppels waarvan de man duidelijk groter is. Echt 100% duidelijkheid is echter alleen te krijgen via endoscopisch onderzoek dat door een gespecialiseerde dierenarts moet worden uitgevoerd. 

SOCIALE EIGENSCHAPPEN

Wilt u een ara als huisgenoten, dan doet u er goed aan een dier aan te schaffen dat voor een deel met de hand is grootgebracht. Deze ara’s hechten zich sterk aan hun huisgenoten en leren ook de menselijke stem na te bootsen. Wil je de vogel leren praten, ontdek hier het geheim van de pratende papegaai!  Voorwaarde is echter wel dat ze als jonge vogel in huis genomen worden en goed worden begeleid en verzorgd. De dieren ontwikkelen gedragsstoornissen wanneer ze te weinig aandacht krijgen; kiest u een ara als huisdier, dan is die keuze voor het leven. Wanneer u kweekresultaten wilt, is het beter een klein groepje of een bewezen koppel samen te houden, zodat de aanstaande partners elkaar kunnen uitkiezen. Houd ara’s in verband met hun grootte niet bij kleinere vogels, maar alleen bij soortgenoten of verwante ara’s.

GESCHIKTE BEHUIZING

Ara’s hebben erg veel ruimte nodig! In een kleine kooi of voliere beschadigen de staar en vleugels al snel. De kooi moet zo breed zijn dat de vogel met gemak zijn vleugels kan uitslaan en zo hoog dat de staart de boden met raakt. Vanwege de grootte van deze vogels is een kooi binnenshuis eigenlijk nooit groot genoeg. Ze moeten dagelijks de kans krijgen om hun poten en eventueel vleugels te strekken buiten hun kooi. Aangezien ara’s vrij honkvast zijn en niet zulke vliegers, houden veel mensen ze na gewenning binnenshuis op een standaard of klimboom. De meeste ara’s voelen geen aandrang om van hun vaste plaats af te komen. Voor een overdekt buitenverblijf is gepuntlast en gegalvaniseerd gaas met een maasopening van ongeveer 50mm geschikt. Let ook op eventueel houtwerk, hier kunnen de vogels met gemak doorheen knagen. Ara’s zijn echte klimmers, één of meer boomstronken met zijtakken worden meestal goed benut en mogen neeit ontbreken. Overige beplanting heeft weinig zin, aangezien de vogels de planten in een mum van tijd versnipperen.