Rijstvogel

RIJSTVOGELS

GESLACHTSONDERSCHEID

Het is erg moeilijk de geslachten van elkaar te onderscheiden. Een geoefend oog ziet het verschil aan de snavel, die bij de mannetjes wat forser en roder van kleur is. Soms is ook de oogring bij de mannelijke vogels wat opvallender. Om echt zekerheid te hebben, zult u de vogels wat langer moeten observeren; de mannetjes van deze vogelsoort zingen, de vrouwtjes niet.

SOCIALE EIGENSCHAPPEN

Deze vogels zijn bij uitstek geschikt voor de gezelschapsvoliere. U kunt een paartje van deze vogels aanschaffen, maar het verdient aanbeveling om een klein groepje samen te houden. Wanneer ze ruim gehuisvest zijn, zodat er voldoende ruimte is voor alle vogels, hoeft u geen problemen te verwachten. Andere vogelsoorten worden doorgaans met rust gelaten.

GESCHIKTE BEHUIZING

Rijstvogels kunnen zowel in een buitenvoliere als kamervoliere ghouden worden en doen het ook als kooivogel in een ruime kooi goed. Om te voorkomen dat de vogels vervetten, moeten de zitstokken in de kooi zo ver van elkaar geplaatst worden, dat de dieren moeite moeten doen om van de ene naar de andere zitstok te komen. Begroeiing wordt op prijs gesteld, maar is niet noodzakelijk.