Rosella

PRACHTROSELLA

GESLACHTSONDERSCHEID

Het is niet eenvoudig om de geslachten van elkaar te onderscheiden. De vrouwtjes van deze soort zijn vaak wat matter van kleur en hebben soms ook een kleinere snavel. Ze hebben daarnaast lichtgekleurde veertjes rond de ogen.

SOCIALE EIGENSCHAPPEN

U kunt van deze vogels het beste een paartje houden. Vooral de mannetjes kunnen onderling erg onverdraagzaam zijn en verwonden elkaar door het gaas heen als daar een mogelijkheid toe is. Evenals bij de voorgaande soort is het beter om deze vogels niet samen te houden met andere parkietachtigen. De omgang met overige vogelsoorten, mits ze niet te schuw of klein zijn, gaat bij voldoende ruimte vaak ook wel goed.

GESCHIKTE BEHUIZING

U houdt deze vogels bij voorkeur in een buitenvlucht met een lengte van minimaal 1,8 meter en een breedte van minstens 85 centimeter. Soms worden er eenlingen in een kooi binnenshuis gehouden. Hier is niets op tegen als het dier geregeld de mogelijkheid krijgt zijn vleugels buiten de kooi te strekken. De dieren knagen graag en beplanting heeft dan ook weinig zin.