Valkparkiet

VALKPARKIET

GESLACHTSONDERSCHEID

Bij wildkleurige dieren is eht verschil in geslacht te zien aan de kleurintensiteit. De mannetjes hebben een overwegend gele kop en wangen, terwijl de gele kleur bij de vrouwtjes amper aanwezig is.

SOCIALE EIGENSCHAPPEN

Valkparkieten zijn uiterst sociale dieren die het onderling meestal goed kunnen vinden. Ook met andere vogelsoorten gaan ze in de regen goed om, zelfs als deze kleiner en zwakker zijn. Behoed ze echter voor het samenleven met andere parkietsoorten, althans die soorten die wat agressief kunnen zijn. Bij gebrek aan soortgenoten zal een jonge valkparkiet zich sterk binden aan zijn menselijke verzorger. Wilt u een valkparkiet binnenshuis in een kooi houden, kies dan een jonge vogel en geef hem veel aandacht.

GESCHIKTE BEHUIZING

Valkparkieten kunnen zowel in grote buitenvolieres als in kamervolieres en in een kooi gehouden worden. Een kooi moet groot genoeg zijn en de zitstokken moeten zo geplaatst zijn dat de kuif niet beschadigt door de bovenkant van de kooi. Houd er rekening mee dat het uitstekende knagers zijn, die snel een weg naar buiten weten te vinden wanneer het gaas of draadwerk niet dik en stevig genoeg is. Om diezelfde reden heeft het weinig zin de voliere te beplanten. Het is erg belangrijk dat deze vogels de ruimte hebben, zodat hun kuif en lange staart niet beschadigen.