klik op de onderstaande afbeeldingen voor meer informatie!
Millet Vogelvoer
Vogelzaad
Trosgierst
Trosgierst
Meelwormen
Krachtvoer

volierevogels

In de kweekperiode hebben vogels een iets andere behoeft wat voedsel betreft. Er zijn zaadetende vogels die hun jongen op louter insecten grootbrengen. Meestgebruikt is het eivoer, dat zijn waarde wel heeft bewezen. Eivoer is de ideale aanvulling op het standaard menu van de meeste zaadetende vogels. Problemen van verkeerde voeding zijn bijvoorbeeld: het niet uitkomen van eieren, slechte broedzorg door de ouder, het te snel weer opnieuw beginnen met een broedsel, jongen die sterven of het compleet uitblijven van kweekresultaten. Een goede algehele conditie van de oudervogels is dan ook erg belangrijk! Voeding mogen we dus niet onderschatten.

buitenvogels

Hoe voer je vogels in de tuin het jaar rond? We weten allemaal dat vogels houden van pinda’s, zaden, insecten en zelfs pindakaas. Niet alle vogels eten hetzelfde, en je kan ze verdelen in verschillende categorieën. Vogelvoer voor tuinvogels.

tuinvogel voederhuisje amazon
voederhuisje buitenvogels
tuinvogel voer amazon
tuinvogel voer

NOTEN EN ZADEN worden het meest gegeten door:
Koolmees
Pimpelmees
Groenling
Roodborst
Vink
Mus

FRUIT wordt het meeste gegeten door:
Merel
Lijster
– Koperwiek
– Kramsvogel
– Spreeuw

INSECTEN wordt het meeste gegeten door:
– Winterkoning
– Heggenmus
Roodborst
– Gaai
Merel
Koolmees
Pimpelmees

BESTE VOGELVOER TUINVOGELS

Wat is het beste vogelvoer voor tuinvogels in de winter maar ook in de andere seizoenen? Voor verschillende vogels zoals de koolmees, pimpelmees, mus, merel, goudvink en roodborstje. Het zou natuurlijk ook leuk zijn als er een eekhoorn voorbij komt!

Het beste vogelvoer voor tuinvogels is een zadenmix. Deze worden makkelijk gegeten en opgepakt door kleine tuinvogels. Het is wel verstandig om dit in een mooie voederstandaard te doen. Als aanvulling in de winter is het altijd goed om vetbollen of pindanetjes op te hangen!

Een zadenmix is erg gewild onder de kleinere tuinvogels. Echter komen hier ook grote vogels op af die de kleinere vogels weg kunnen jagen. Het is daarom goed om de zadenmix aan te bieden in een mooie voederstandaard of houder. In de winter is het goed om ook water aan te bieden, wanneer het water in de natuur bevroren is komen de vogels sneller terug om water te drinken.

vogelvoer
Voederhuisje met vogelvoer en een boomklever

NOTEN EN ZADEN, FRUIT OF INSECTEN

Veel vogels hebben wel voorkeur waar ze hun voeding vandaan halen. Zaad etende vogels eten van de grond of uit een huisje. Een huisje is beter, omdat dit beschermd tegen katten.

Vogels die gek zijn op insecten eten graag beschut, bijvoorbeeld in de heg of in een struik. Kleinere vogels gebruiken graag voedersilo’s. Een voedersilo is sowieso een handig middel omdat je daar veel voer in kan stoppen, en de vogels kunnen er maar beperkt bij waardoor er minder gesmeerd wordt. 

Je kan de vogels het hele jaar doorvoeren, in de winter is vette voeding zoals: pinda’s, vogelpindakaas goed. In het voorjaar is eiwitrijke voeding beter voor het opvoeden van de jongen. 

ZADENMIX

Een zadenmix of strooivoer bestaat uit verschillende soorten zaden die geschikt zijn voor tuinvogels. Verschillende soorten zaden die er mogelijk in kunnen zitten:

  • Zonnebloempitten
  • Stukjes pinda
  • Gebroken mais
  • Tarwe
  • Millet geel
  • Koolzaad
  • Gepelde haver
  • Lijnzaad
  • Boekweit
  • Safflourzaad

Een zadenmix moet je altijd in een voedersilo vrij van de grond aanbieden. Dit is beter om ongedierte bij het vogelvoer weg te houden. Het is nog leuken om een vogelhuisje of voederstandaard aan te schaffen. Hier kan je het strooivoer samen met pindaslingers of doppinda’s aanbieden.

Ook een bakje water doet het altijd goed, in de zomer ter verkoeling en in de winter om te drinken. Hou het water in de winter wel open of vorstvrij, hierdoor kunnen de vogels er gewoon van drinken. In de natuur kan het zijn dat het water overal dichtgevroren is en daardoor kan een waterbak erg helpen!

VOGELVOERSLINGERS

Een slinger of net met vogelvoer is ideaal om kant en klaar in een voederstandaard te hangen. Ook kan je een vogelvoerslinger heel makkelijk in een boom of struik hangen waardoor de vogels in hun natuurlijke omgeving voer krijgen aangeboden.

Er bestaan ook andere vormen van vogelvoerhouders met vogelvoer zoals een gevulde kokosnoot. Deze leeggegeten kokosnoot kan je na gebruik niet nog een keer gebruiken.

VOGELPINDAKAAS EN MEELWORMEN

Er bestaat ook speciaal vogelpindakaas dat aangeboden kan worden in een glazen pot. Voor deze glazen potten zijn weer speciale houders waar deze in passen. Dit vogelpindakaas product is speciaal voor vogels gemaakt en bestaat uit gemalen pinda’s en soms zitten er ook extra meelwormen in.

Meelwormen zijn erg gezond voor vogels omdat hier veel eiwitten in zitten. Meelwormen zijn dan ook los te koop en worden ook veel aan volièrevogels gevoerd. Bij een dierenspeciaalzaak zijn zelfs levende meelwormen te verkrijgen, deze worden echter nooit voor buitenvogels gebruikt.

VOEDERSTANDAARD OF VOGELHUISJE

Er zijn verschillende soorten voederstandaards in de handel. Kies er een uit die bij jouw in de tuin past. Hou de plek waar je het voer aanbied wel een beetje bij door ontlasting weg te halen en voerresten weg te halen. Hierdoor blijft het schoon en aantrekkelijk voor de vogels.

Een voederstandaard met verschillende plateau’s en haken is ideaal om allerlei verschillende soorten voer aan te bieder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voederplankje, waterbakje en verschillende haken voor pindanetjes en doppinda netjes.

NESTKAST

Als je in nestkasten in de tuin hebt hangen die in het voorjaar en de zomer gebruikt worden, komen diezelfde vogels het hele jaar door in de tuin. Het is dus belangrijk om de vogels in alle behoeftes het hele jaar door te voorzien van vogelvoer, water en nestkasten. Klik hier voor een overzicht van vogelsoorten die je in de tuin kan vinden.

Een vogelvriendelijke tuin hoort hier natuurlijk ook bij. Dus zorg voor veel beschutting in de vorm van struiken en bomen. Als je wat minder ruimte hebt volstaan struiken, planten en boompjes in potten ook! Vogels zijn hier erg blij mee en voelen zicht meer op hun gemak als ze zich makkelijk kunnen verstoppen.

Een nestkastje moet wel voldoen aan de eisen die per vogel verschillend zijn! Let dus op de verschillende eigenschappen die het vogelhuisje heeft en welke vogels je in de tuin wil zien.

Eekhoorn in een conifeer

EEKHOORN IN DE TUIN

Het is ook leuk om een eekhoorn in de tuin te hebben. Een eekhoorn is gek op doppinda’s maar komt niet zomaar overal opduiken waar de doppinda’s aangeboden worden. De situatie moet dus wel geschikt zijn voor een eekhoorn.

Heb je al een eekhoorn in de tuin en wil je hem extra bijvoeren? Dan zij er speciale eekhoorn voederhuisjes waar bijvoorbeeld doppinda’s in gestopt kunnen worden. Deze speciale voederhuisjes zijn niet bereikbaar voor vogels of andere dieren waardoor ze alleen bereikbaar zijn voor eekhoorns.

VOGELVOERPAKKETTEN ALS CADEAU

Wil je je omgeving ook enthousiast maken van de tuinvogels? Geef dan een leuk vogelvoerpakket als cadeau, misschien met een voederstandaard die gelijk in de tuin gezet kan worden. Iedereen wordt  enthousiast van leven in de brouwerij en een cadeautje doet het ook altijd goed.