informatie en tips over de huisvesting van vogels

buitenvoliere

Wanneer je positie hebt gekozen is het aan te raden om een mooie natuurlijke omgeving na te bootsen. Dit zorgt ervoor dat de vogels zich erg op hun gemak voelen en zullen ze zich actiever verplaatsen in de voliere. Misschien is het verstandig als je start met vogels om eerst een ‘losse’ buitenvoliere te kopen. Deze voliere’s zijn over het algemeen betaalbaar en goed verkrijgbaar! Hiermee kan je de vogels uitproberen, maar ook de plek van de eventuele grote zelfbouw voliere. Als de ruimte beperkt is kan je ook kiezen voor een losse vrijstaande voliere. Een ander voordeel is dat je deze in de wintermaanden kan verplaatsen naar een vorstvrije ruimte. Let wel op dat er voldoende daglicht aanwezig is!

binnenvoliere

De binnenvoliere is er in verschillende soorten en afmetingen en prijzen te krijgen. Het voordeel van een binnenvoliere ten opzichte van een vogelkooi is dat je er meerdere vogels in kan houden. Ook is het mogelijk om een grotere vogelsoort binnenshuis te houden. 

binnenvoliere amazon
vogelkooi

Vogelkooi goedkoop, duur, groot of klein, er is voor elk type vogel wel een passend model te vinden. Bij aanschaf van een vogelkooi is het belangrijk om de afmeting in de gaten te houden. Ook het gebruikersgemak met betrekking op de voeding moet makkelijk zijn. De beste methode is dat er een voer- en waterbakje aan de buitenkant van de kooi bevestigd zit. Omdat dit dagelijks of regelmatig vervangen en verschoond moet worden kan je daar veel gemak van hebben! 

vogelkooi amazon
inrichting vogelverblijf

Bij alle soorten van vogelhuisvesting is de inrichting erg belangrijk. Bij een grote voliere gaat het vaak om voldoende zitstokken van verschillende afmetingen. De verschillende afmetingen zijn voor het slijten van de nagels erg belangrijk. Hang de zitstokken voldoende uit elkaar, hierdoor wordt de voliere ‘levendig’ en geef je de vogels voldoende beweging!

Voor een binnenvoliere gelden dezelfde regels als een grote buitenvoliere. Probeer de zitstokken verder uit elkaar te plaatsen, gebruik verschillende dikte’s, liefst van natuurlijk materiaal zoals hout.

In een vogelkooi zit vaak 1 of 2 vogels. Om de vogel te vermaken worden er vaak verschillende speeltjes in gehangen. Let op dat je er niet teveel in hangt, als de vogel schrikt kan hij zich vervelend verwonden! Om te voorkomen dat de vogel zich verveelt kan je verschillende speeltjes af en toe wisselen, hierdoor raakt hij niet zo snel uitgekeken op de speeltjes die je aangeschaft hebt.

voeding in het vogelverblijf

Welk type vogelverblijf je ook hebt, hou rekening met de plaats waar je de voeding aanbied. Hang geen zitstokken in de buurt van de voeding in verband met de onstlasting van de vogels. Voor een buitenvoliere wordt meestal een draaiplateau van RVS toegepast. Op deze manier kan je het vogelvoer van buiten de voliere verversen en vervangen!